Stilte


Wat is stilte?

"Al wat echt is draagt het kenmerk van stilte" (© dichteres: Renée Lauwers)

De kern van stadsleven is de dynamiek van activiteit doordat we er met veel mensen wonen. Deze dynamiek herbergt allerlei vormen van geluid en stilte . Meetmomenten zijn afhankelijk van de verschillende tijden van de dag en van de verschillende locaties. Er zijn stille plekken zoals hofjes, parken, straten en stegen in Utrecht te vinden. Maar de stad is ook vol van geluiden. Een stille plek heeft een lager geluidsniveau dan andere. De beleving van stilte heeft veel te maken met de inrichting van de stad. Een historisch hofje ademt als vanzelfsprekend de rust van vroeger tijden. Een groen parklandschap en een mooi ingericht plein werken, ondanks achtergrondgeluiden, rustgevend.Samenwerkingsproject Ssstilte in de Stad

Het Milieucentrum Utrecht, het PLU en stichting Klank willen samen met de gemeente Utrecht stadsbewoners betrekken bij stilte in de stad. Op 23 november 2010 werd de stilte website door de gemeente gelanceerd www.utrecht.nl/stilte Op deze site kunnen stadsbewoners hun favoriete stille stadsplek op de kaart zetten.

Ook is er een enquête gehouden onder 3000 bewoners, staan er interviews op over de stilte beleving van bekende en minder bekende Utrechters en werd een serie Fluisterwandelingen onder leiding van deskundige gidsen gestart. De website die u nu bezoekt is ook een product van dit samenwerkingsverband.

stilte wandeling