Waarom

 

Waarom we zuinig op stilte moeten zijn

Moderne stedenbouwkundigen zijn gericht op visueel welbevinden. We doen ons best om onze steden er mooi uit te laten zien, maar onderschatten het welbevinden van onze andere zintuigen. In 2006 bracht de Gezondheidsraad het advies 'Stille gebieden en gezondheid' uit. Daarin staat dat stille gebieden geluidshinder en andere vormen van geluidsstress kunnen compenseren. Het advies wijst op het belang van stille plekken voor de gezondheid. Stilte is steeds minder te vinden in Nederland. Onderzoek wijst uit dat mensen behoefte hebben aan rust en stilte om zich heen.

Het lijkt er op dat herrie in de stad mensen aanmoedigt om zich van de omgeving af te sluiten. Dit merken we heel goed in het verkeer. Hoeveel fietsers trotseren niet de piekmomenten in de stad met hifi oordopjes in om zich af te sluiten voor het omgevingslawaai?

Daarom is het belangrijk dat we ons met elkaar inspannen om binnen de stadsdynamiek ook rustiger plekken te creƫren. U zet toch ook thuis niet 24 uur per dag de hifi voluit aan?

Hoe we ervan kunnen genieten

Mensen sluiten zich onbewust af voor teveel geluidsindrukken. Als u met deze wandelroutes op stap gaat dan spitst u de oren opnieuw en worden uw zintuigen weer wakker om de subtielere omgevingsgeluiden te herontdekken.

Utrecht biedt een scala aan geluidsluwe plekken. De historische binnenstad is bezaaid met stille hofjes, kerken en pandhoven en middeleeuwse stegen. Loopt u langs de Vecht de stad uit dan zult u verbaasd zijn over de vele groene en luisterrijke plekken. Door de hele stad heen vindt u overblijfselen van oude buurtschappen ingebed in andere architectuurstijlen met geheel eigen klankschappen die de moeite waard zijn om te herontdekken. Utrecht is vogelrijk, er spelen carillons er is kunst en muziek op straat en er zijn sluizen, fonteinen en markten. Allemaal met hun eigen stiltes en geluiden. Wij hebben voor u een serie routes samengesteld waarin de luisterplekken zijn gemarkeerd en de stille plekken voor u in kaart gebracht. De stad zou de stad niet zijn zonder al deze geluidsverschillen.

Opnieuw leren luisteren en beleven wat geluiden met u doen vraagt om nieuwe woorden en begrippen om de ervaring te benoemen. Kijk eens naar onze woordenlijst voordat u zelf op pad gaat.

 

Klankschap alle omgevingsgeluiden samen op een plek straat, parkje, kruispunt
Ruisdeken constant aanwezige achtergrondgeluiden autoverkeer, bouwlawaai
Oor opener een nieuw geluid opmerken binnen het klankschap vogelgeluid fietsend in een drukke straat
Oren spitser bewust worden van geluiden en stilte aandachtig luisteren
Klank merk herkenbaar geluid in relatie tot de omgeving Sirene, kerkklokken
Geluid oase een rustige plek in een drukke omgeving binnenhofje, parkje, stille plek
Eco akoestiek akoestiek waarbij het geluid past bij de omgeving kerken, binnenhof, park
achter tivoli